In de gemeente Sittard-Geleen groeien gemiddeld twee tot drie kinderen per klas op in armoede. Om op school te bespreken wat het betekent om arm te zijn, heeft Bibliotheek De Domijnen een nieuwe leskist toegevoegd aan haar aanbod voor scholen.
Op woensdag 7 september overhandigde wethouder Judith Bühler (middelen, participatie en bestaanszekerheid) de eerste leskist aan de leerkrachten van Kindercentrum Sittard. Dankzij Bibliotheek De Domijnen en de gemeente kunnen scholen in Sittard-Geleen aan de slag met de lessenreeks.
Gelijke kansen voor kinderen in Sittard-Geleen
Armoede is ook in Sittard-Geleen een belangrijk thema. Wethouder Judith Bühler: “Armoede kan ons allemaal overkomen. De stijgende prijzen van de boodschappen en de bijna onbetaalbare energierekening maken dat het voor ons allemaal een uitdaging kan worden om rond te komen. Lokaal kunnen we alleen resultaten boeken door het bespreekbaar te maken. Dan volgen stappen en hulp. Bewustwording daarover is ontzettend belangrijk; ook bij onze jongste kinderen!”
Deze leskist en lessenreeks kan daar volgens Bühler een mooie bijdrage leveren: “In de lesbrief vinden leerkrachten een sociale kaart, een overzicht van alle hulp die in Sittard-Geleen wordt aangeboden aan gezinnen die leven in armoede. Zo kunnen leerkrachten niet alleen helpen armoede bespreekbaar te maken, maar kinderen en ouders ook verwijzen naar de hulp en voorzieningen die beschikbaar zijn”.
Leskist in de klas
Het initiatief voor dit onderwijsproject komt van Positive Minds, een stichting die het ‘lastige’ onderwerp armoede op een toegankelijke manier bespreekbaar wil maken. De leskist is ontwikkeld voor groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. En bestaat uit een lesbrief, klassikale opdrachten en dertig populaire jeugdboeken. Elke leerling krijgt een eigen boek. Klassikaal wordt het boek ‘Adres onbekend’ gelezen, over de 13-jarige Felix die er alles aan doet om te verbergen dat hij met zijn moeder in een kampeerbusje woont en dakloos is.
Aan de hand van aansprekende verhalen ervaren leerlingen wat het betekent om arm te zijn. “Verhalen kunnen zo krachtig zijn bij het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen,” vertelt Hanneke Ickenroth, programmaleider leesbevordering bij Bibliotheek De Domijnen. “Via verhaalpersonages leren kinderen zich verplaatsen in anderen. Zo ontstaat meer empathie, begrip en respect voor elkaar. En je werkt tegelijkertijd aan leesbegrip, leesplezier, presenteren en samenwerken”, aldus Hanneke.